10 Δεκ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ-Πα.Δ.Α, σε σχέση με την εφαρμογή του άρθρου 76 του νόμου ν. 4957/2022 εκτιμά ότι :
-η εφαρμογή του άρθρου 76 του νόμου ν. 4957/2022 που αφορά στις διαγραφές των φοιτητών θα προκαλέσει άνευ λόγου σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία.
-Ο νόμος αντιμετωπίζει ενιαία έναν πολύ μεγάλο αριθμό ετερογενών φοιτητών και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: χάνουν οριστικά τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Επισημαίνουμε τα εξής:
- Η διάταξη δεν αναφέρει καν το κριτήριο με το οποίο επελέγησαν τα ν+2 έτη αντί κάποιου άλλου ορίου, ούτε και το όφελος από τις επιδιωκόμενες διαγραφές φοιτητριών/ών.
- To φαινόμενο της μεγάλης απόκλισης μεταξύ της θεωρητικής και της πραγματικής διάρκειας των σπουδών δεν καταγράφεται μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, και οι πολιτικές αντιμετώπισης δεν περιλαμβάνουν τη διαγραφή των φοιτητών αλλά τη στήριξή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ μόλις το 39% των φοιτητών αποφοιτά στον θεωρητικό χρόνο σπουδών, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 67% μετά από 3 έτη.
- Το υψηλό κόστος διαβίωσης, σε συνδυασμό με τους εκάστοτε περιορισμούς μετεγγραφών και την ανεπάρκεια της φοιτητικής μέριμνας, έχουν αυξήσει το ποσοστό των φοιτητών που αναγκάζονται να εργαστούν ως «φθηνό ανειδίκευτο προσωπικό» σε μια αγορά εργασίας με χρόνιες στρεβλώσεις. Κάποιοι φοιτητές δεν μπορούν καν να τεκμηριώσουν τις τυπικές προϋποθέσεις μερικής φοίτησης, ενώ ερωτηματικά τίθενται σχετικά με την έγκαιρη ενημέρωσή τους από τα οικεία ακαδημαϊκά ιδρύματα για τη συγκεκριμένη διάταξη, τις συνέπειές της και τα δικαιώματά τους.
- Οι «λιμνάζοντες» φοιτητές που είναι υποψήφιοι για διαγραφή δεν επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος. Ο αριθμός τους δεν προσμετράται στο ύψος της χρηματοδότησης του ιδρύματος και δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση-στέγαση) και στα συγγράμματα.
- Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουν την ευθύνη για την ποιότητα των γνώσεων που παρέχουν στους φοιτητές μέσω της διδασκαλίας τους καθώς και για την αξιολόγηση αυτών. Σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτει στο ακαδημαικό τους λειτούργημα η λήψη μιας απόφασης που ενδεχόμενα να επηρεάσει δραματικά το μέλλον των φοιτητών τους.
- Η συγκεκριμένη διάταξη, δημιουργεί ευνοϊκές προοπτικές για τα υπάρχοντα, καθώς και για τα υπό ίδρυση, ιδιωτικά κολλέγια, καθώς μέσω της δυνατότητας μεταφοράς πιστωτικών μονάδων ECTS, μπορούν να καταφύγουν σε αυτά οι εν δυνάμει διαγραφείσες/φέντες φοιτήτριες/ές.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:
- Να καταργηθούν οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 76 του νόμου ν. 4957/2022 καθώς δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά δημιουργεί πολλά επιπρόσθετα.
- Να αυξηθούν οι πόροι που το Κράτος επενδύει στην Δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Να δοθεί έμφαση σε πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί σε χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαιρετικά αποτελέσματα, και που συνδέονται με χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, με αύξηση των υποτροφιών ή/και χρηματοδότηση των σπουδών καθώς και με υιοθέτηση ενισχυτικής διδασκαλίας.
Επισυνάπτεται εδώ ανακοίνωση για τις επικείμενες διαγραφές φοιτητών.
Για το Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ Πα.Δ.Α.
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Καραγιάννη Βιλελμίνη (Βίλμα) Μιλτιάδης Χαλικιάς